h1

Matadown – maratonski spust z skupinskim štartom

julij 29, 2013

To nedeljo smo se trije pedalovci odpravili na maratonski downhill v dolino reke Nadiže v Italijo, natančneje v Sovodnje (Savogna).

Kmalu po prijavah smo se  tekmovalci vkrcali na avtobus ki nas je popeljal do koče na Matajurju (Rifugio Pelizzo) na 1320 m.n.v. Po razložitvi pravil, ki je potekalo samo v italijanskem jeziku (kar se je na koncu izkazalo za nas ključnega pomena) smo se odpravili na start kvalifikacij. Kvalifikacije so potekale po sistemu 4 krosa, štirje tekmovalci so skupaj startali, prva dva sta šla v A blok, druga dva v B blok. Tadej Razpet je v kvalifikacijah v svoji skupini končal prvi in si zagotovil A blok. Bačnar in Makuc sta si prislužila B blok. Potem je sledilo nekajurno čakanje pri koči, kosilo in nato končno porivanje koles do vrha Matajurja 1642 m.n.v.

No, na vrhu res ni bilo veliko prostora za izvedbo skupinskega starta, zato razumljiva poteza organizatorjev, da se starta v dveh rundah. Prvi start ob 17h je Razpet odpeljal zelo dobro. Po prvih kilometrih, ki potekajo po golem vrhu Matajurja je vozil na drugem mestu, nato pa je kmalu po prehodu v gozd prehitel še Italjanskega spustaša pred seboj in neovirano “kruzal”, misleč da je zmagal, do cilja. V drugem startu sta Bačnar in Makuc tudi iznajdlivo “odpeljala” prvi del po skalah kar peš, saj si veliko več pridobil v veliki gneči, ki se je zataknila v prvi oviri. Nato sta vsak po svoje odfurala polurni spust, ki je zahteval kar veliko tehničnega znanja in kondicijske pripravljenosti. Na cilju smo bili vsak po svoje zadovoljni. Tade misleč da je zmagal, Bačnar je bil zadovoljen z 3. mestom v B bloku, Makuc pa z odfuranim spustom brez padcev…

969996_10151566456301235_1157691798_nTade v prvih bojnih vrstah. foto: Luca Bosco

1010398_10201551245653453_1435840284_nStopničke. foto: Cinzia Troi

Organizator pa nas je na koncu presenetil z rezultati. Zmagal je domačin za 3 sekunde pred Razpetom. Kako??? Smo se spraševali, če ja Tade prvi prečkal črto. No, izkazalo se je, da se je dalo tudi iz B bloka po časih vmešati v skupno razrvstitev… “Če bi vedel”, je potarnal Tade, “Bi tud tiste 3 sekunde nadoknadu”. Na koncu Razpet 2. mesto, Bačnar 8. mesto in Makuc 16. mesto. Zadovoljni? Ja, vendar vseeno z nekaj grenkega priokusa.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: