h1

Ali smo gorski kolesarji res zločinci?

avgust 30, 2011

Vprašanje je verjetno širšemu ljudstvu čudno in nelogično, vendar se odgovor nanj glasi: DA. Od leta 1995 v Sloveniji velja Uredba o prepovedi vožnje v naravnem okolju, ki prepoveduje vožnjo in ustavljanje vozil v naravnem okolju. Ta vozila so: motorna vozila, kolesa z motorjem in kolesa.

Verjetno so na ta zakon vplivali takratni vplivni člani nekaterih organizacij, vendar ni naš namen pogrevati zgodovine in starih zamer. Poglejmo raje kakšna krivica se godi nam gorskim kolesarjem. Hočeš nočeš smo kriminalci, zločinci, ali pa vsaj prekrškarji. Vsi od prvega do zadjnega. In če si želenj delovanja v lokalnem okolju, si prikrajšan še za organizacijo prireditev (UE na izdaja dovoljenj, ker si v prekršku). Tudi sami ne odobravamo vožnje izven poti in blokiranja zadnjih koles (ustvarja se erozija), prav tako našemu podmladku skušamo vbiti v glavo to vzgojo. Prav tu se vse začne, pri vzgoji. Vendar je MTB še nekaj kar država, planinci in ostali nasprotniki gorskega kolesarjenja spregledujejo – Turistični posel.

Baje, da kolesarski turizem v evropi letno obrne lep kupček  evrov. Majhen delček od tega tudi pri nas, vendar kot že prej rečeno vsi, ki se s tem ukvarjajo so hočeš nočeš prekrškarji, če ne kaj hujega (ker se s tem ukvarjajo službeno). Smešno, absurdno…vendar resnično. Veliko več bi se dalo potegniti iz tujcev in turistov, ki zaidejo v naše lepe kraje. Pa ne zavoljo množičnosti, hrupa, škode. Vendar z organiziranim vodenjem po urejeni gorskokolesarskih poteh, kjer se ne bi srečevali s planinci (takih, za planince nezanimivih hribov je pri nas dovolj). Ali v gorskokolesarskih parkih, kjer se vozi znotraj poligona in nikogar ne motiš. Koliko agencij, hotelov, penzionov, turističnih kmetij ponuja svojim gostom kolesarjenje v naravi? Veliko! Vidite.

Prekrškarji na vrhu Porezna

Drug absurd pa je Pokal Slovenije v gorskem kolesarstvu. Prav je da je tudi tekmovalen del tega športa. Saj tekmovalci delajo vzor mladim, ti pa se z njimi poistovetijo. Tako napredujejo. Vendar je cel pokal ilegalen. Vse, XC, 4X in DH so discipline ki potekajo v naravnem okolju in UE ti le z težka izda dovoljenje.

Torej SMO ilegalci in na nas je da stvari spremenimo. Prvi korak je, da ljudi osvestimo o tej problematiki, saj je vedno več športnikov, ki se podajo v naravo na gorskem kolesu, ne da bi vedeli, da so v prekršku. Vendar več nas bo lažje bomo zakon obrnili nam v prid, saj je neumen, trapast in absurden.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: