h1

5. Tour de Cerkno mountains uspešno za nami

september 12, 2010

Hitro je bilo leto naookoli in spet je prišel september, z njim pa vsakoletna že tradicionalna tura po Cerkljanskem hribovju Tour de Cerkno mountains.

Kot vsakič smo tudi letos imeli Pedalovci namen organizirati ponovitev ture, ki nas popelje čez vse najvišje vrhove, kateri obdajajo Cerkno. Vendar smo hoteli letos pripravit nekaj novega. Zato smo sklenili, da pripravimo dve novosti. Prehodni pokal za tistega kolesarja, ki prvi prikolesari na Porezen brez sestopa in glasbeni koncert v cilju.

Štartali smo ob 7:30 pred fontano v Cerknem. Po mrzlem spustu proti Želinu nas je že čakal strm in dolg vzpon po “Volkovi grapi” proti Lajšam. K sreči pride najdaljši vzpon prav na začetku ture, ki nam v nadaljevanju prizanese z takimi dolgimi vzponi.

Na Lajšah je bilo obvezno trdicionalno slikanje

Nadaljevali smo čez Kladje proti Škofju in nato preko “Mrovljevega griča” in “Robidnice” do Počivala. Tam se je začel še, po besedah kolesarjev najbolj mukotrpen vzpon do Črnega Vrha. Mukotrpen pa zaradi svoje dolgočasnosti, ko se cesta počasi in enakomerno vzpenja po smrekovem gozdu in res vsak ovinek spominja na prejšega. Na Črnem Vrhu smo si vzeli daljšo pavzo in se predajali sončnim žarkom.

Sledil je spust do Tuškovega griča in vožnja gor-dol do Razpotja. Tu pa se je začel še kraljevski del TDCMja…Porezen 🙂 Vzpon do Vrš je bil hitro za nami in na Vršah smo se na hitro okrepčali, ter nadaljevali vzpon proti Cerklansemu očaku.

Na Medrcah pa se je začela tekma za prehodni pokal. Tisti kolesar, ki mu uspe prekolesariti zadnji vzpon brez sestopa, ozirom kdor pride dalje, prejme v last za eno leto prehodni pokal TDCM. Tekma je bila do sredine vzpona izzenačena nato pa sta dva kolesarja popustila in prepustila zmago Brezitu, ki je v cilju v Cerknem tusi prejel prehodni pokal…:) Bilo je kar nekaj heca na račun te mini tekme na letošnjem TDCMju 🙂

Na Poreznu smo zopet malo “privezali dušo”, se šli slikat na vrh in potem nadaljevali turo nazaj do Medrc ter po mulatjeri okrog Porezna. Mulatjera je bila letos čudovita in se je dalo peljati v 95%. Iz Otavnika pa je sledil že legendarni spust v Zapoško grapo. Res prava poslastica je stara cesta, ki je včasih vodila do osamljene kmetije v grapi. Cesta je dobesedno vklesana v skale in se vije nad strmimi prepadi, kar doda še dodatno napetost.

Po prihodu v Cerkno pa je sledil še malo bolj kulturni zakluček. V atriju OŠ Cerkno smo pripravili še pogostitev z tradicionalnim smukavcem in ocvirkovico za vse kolesarje. Prepustili smo se dobrotam iz pod rok kuharice Ančke, ki res ve kako se streže lačnim želodcem. Potem pa je sledil še koncert kantavtorja Domca v zasedbi Joko in Domc s prijatelji. Koncert je bil pravi balzam za utrujena ušesa in je lepo poskrbel za prijetno vzdušje.

Hvala lepa vsem kolesarjem, ki so se udeležili letošnjega TDCMja in pripravili turco, ki jo bo po kakovosti težko preseči. Prav tako gre pohvala vsem, ki so še kako drugače sodelovali in pomagali pri organizaciji:Osnovni šoli Cerkno,  Simonu, CMAKu, Domnu, Mirjam, Ančki, Andražu, RAJu…Hvala vsem.

Naslednje leto spet!

Advertisements

One comment

  1. cool!!!Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: