h1

Očistimo Slovenijo v enem dnevu

april 18, 2010

Prvič se je pri nas zgodilo, da je na vseslovenski akciji sodelovala cela država. Po neuradnih podatkih je v akciji sodelovalo 250.000 ljudi, ki so skupaj očistili 7000 divjih odlagališč.

Kot tudi v večini slovenskih občin smo se tudi v cerkljanski tokrat ljudje vzeli skupaj in sledili navodilom, ki so nam jih posredovali občinski koordinatorji akcije. Skupaj smo stopili člani dveh društev ŠD Pedal in CMAKa. Imeli smo dokaj ambiciozen plan, očistiti dve divji odlagališči. Prvo na poti proti Makatam in drugo v Šipovi grapi v Čeli.

Ko smo zjutraj dobili rokavice in vrečke, smo se kar hitro odpravili proti Makatam. Na kraju samem smo presenečeni ugotovili, da je nekdo pred nami, že opravil veliko delo in v dolino zvlekel štedilnike, kangle, razne velike kose železa. A vseeno smo se zapodili v preostale kupe smeti, predvesm drobnarije, ki ostane očem skrita. Po triurnem čiščenju je odlagališče kazalo ZELO spremenjeno podobo. Težko bi kje našel še kakšno smet.

Po prihodu traktorja smo se razdelili na pol. Prva polovica prostovoljcev je odšla na odlagališče v Čeli, druga pa je pomagala z natovarjanjem traktorja.

V šipovi grapi pa je bila zgodba povsem druga. Ogromen kup nesnage, od avtomobila, steklenic, stare posode, čevljev, pod katerimi je tekel majhen potok in poskrbel še za spolzko blato. Zraven pa se je v grapi še mešal nagnusen vonj crkovine z sicer dišečim čemažem.

Najprej smo z vitlom iz grape zvlekli večje kose: avto, štedilnik…itd. Nato pa smo čistili še drobnarijo v vrečke. Na koncu smo za prevoz smeti iz grape uporabili stare sani za seno in nanje naložili razne, srednje velike kose železa, ter jih z vitlom potegnili iz grape. Smeti smo še dvakrat naložili na traktor in jih prepeljali v dolino na zbirališče.Šipove grape nismo očistili v celoti, saj ja poseg bolj kompliciran, saj so domačini čez kupe smeti navozili gradbeni material, veje ter kompost. Tako, da je večina smeti žal nedostopnih brez orodja, oziroma kopača ali bagerja

Za nas je bila akcija zelo uspešna. V njej nas je sodelovalo 20 članov ŠD Pedalin CMAKa. Čistili smo dva divja odlagališča, enega v celoti, na drugema pač le večje kose. Delo je potekalo v dobrem vzdušju, saj smo se poleg dela še dodobra nasmejali.

V upanju na ponovitev: Se vidimo drugo leto!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: